Wat je moet weten over dieetrecepten

ebook afvallen

Wat je moet weten over dieetrecepten

Afvallen is op papier heel eenvoudig. In de praktijk komt er echter net wat meer bij kijken dan het eten van een paar extra stuks fruit. Iedereen die wel eens een dieet heeft geprobeerd weet dit. De kunst van een succesvol dieet is om een eetpatroon te creëren dat garant staat voor zowel gezonde als lekkere recepten. Vandaar dat we een kijkje nemen in de keuken van dieetrecepten.

De strijd tegen koolhydraten


Een dieet om bij af te vallen zal in alle gevallen een dieet zijn waarbij je minder koolhydraten eet. Koolhydraten tref je aan in brood, aardappelen, pasta en rijst, oftewel wat veel mensen zouden omschrijven als ‘de lekkere dingen’. Vandaar dat veel mensen vaak moeite hebben met het volhouden van een dieet, aangezien ze hierbij minder lekkers krijgen dan ze voorheen gewend waren.

Kunnen dieetrecepten dan wel lekker zijn?


Het antwoord op die vraag is een volmondig Ja. Een leven zonder elke dag iets van chips of pizza of pasta kan namelijk minstens zo lekker zijn. Daarnaast is het ook zo dat je lichaam gezonde dingen steeds lekkerder gaat vinden naarmate je vaker gezond eet. Dieetrecepten kunnen dus wel degelijk een genot zijn. Je moet er alleen wel een beetje de tijd voor willen nemen. Gezond eten vergt de nodige voorbereiding. Verwacht dus niet dat je een gezond recept op tafel hebt staan met hetzelfde gemak als waarmee je een kroket uit de muur trekt.

Een dieet gaat om meer dan voeding alleen


De kern van elk dieet draait om voeding, maar in wezen wordt de basis van elk dieet gevormd door de mentaliteit die je erop nahoudt. Een dieet is een kwestie van gezond willen leven en hiervoor de juiste keuzes willen maken. Het is een kwestie van deze keuzes consequent blijven nemen. Dieetrecepten vloeien hier dus uit voort, maar de basis van elk recept is dat je gezond en lekker wil leven.

Kun je met minder koolhydraten dan wel lekker leven?


Natuurlijk kan dat. Sterker nog, als je een tijdlang een gezond dieet hebt gevolgd, zul je vanzelf merken dat je energieker wordt en minder vaak last hebt van moeheid. Bovendien zal je lekkerder in je vel gaan zitten. Overigens hebben we het hier specifiek over minder koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten wel nodig, maar dan met mate. Los van het feit dat gezonde dingen minstens zo lekker kunnen zijn als ‘ongezonde’ dingen, soms is het dus ook gezond om een beetje ongezond te eten…en natuurlijk om er dan ook lekker van te genieten.

Wat je kan verwachten


Wanneer je dieetrecepten wil gaan maken, zul je er rekening mee moeten houden dat je wat meer tijd kwijt bent met de voorbereiding van je maaltijden dan dat je tot nu toe misschien gewend was. Goede planning is dan ook erg belangrijk als je wil dat je dieet een succes wordt. Een manier om je hierbij te helpen is bijvoorbeeld door in een keer boodschappen te doen voor de hele week. Dit scheelt je zowel tijd als geld en het maakt het eenvoudiger om je maaltijden in te plannen.

Zorg dat je geniet


Belangrijk bij elk dieet is dat je blijft genieten van je eten. Dieetrecepten komen er in vele soorten en maten. Je kunt zelf gaan experimenteren, of je kunt je beroepen op kookboeken die zijn gericht op mensen die een koolhydraatarm dieet willen volgen. Bedenk echter dat een maaltijd pas echt gezond is als deze ook lekker is. Geniet je niet van eten, dan geniet je minder van het leven. Geniet je minder van het leven, dan zul je ook geen zin hebben om een dieet te volgen. Genieten is daarom dus een essentieel ingrediënt van elk dieet.

Durf je het aan?


Het overstappen op een leven met dieetrecepten is voor velen nogal een grote stap. Het kost tijd en energie om je bewust te worden van hetgeen je allemaal eet en hoe je voedselpatroon heeft bijgedragen tot je huidige situatie. Om vervolgens de juiste keuzes te maken en deze door te zetten vergt nu eenmaal de nodige discipline. Een goed dieet is voedzaam en lekker, maar elk mens zal af en toe verlangen naar een zak met chips of een heerlijke ongezonde pizza. Dit is heel normaal. Wees dus niet te streng voor jezelf. Af en toe snoepen mag, maar de kern van een goed dieet is natuurlijk wel dat je consequent de recepten volgt die je gaan helpen met afvallen. Het goede nieuws is dat, naarmate je langer gezond het, het steeds makkelijker wordt, en ook steeds lekkerder.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.