Wat holbewoners en schipbreukelingen je leren over gezond eten


gezond eten

Wat holbewoners en schipbreukelingen je leren over gezond eten


Moeheid, futloosheid, weinig energie, neerslachtigheid, moedeloosheid…het zijn alledaagse klachten waar steeds meer mensen last van lijken te hebben. Wat veel mensen echter niet weten is dat onze voedingsgewoonten nauw samenhangen met hoe we ons voelen, zowel geestelijk als fysiek.

Even terug in de tijd


Laten we even een kijkje nemen naar hoe mensen vroeger aten, in een tijd dat ze nog moesten leven van de jacht en de landbouw. Het verkrijgen van een behoorlijke maaltijd was in vroeger tijden behoorlijk wat meer werk dan het nu is. Toch zou je kunnen stellen dat de gemiddelde holbewoner er een gezonder dieet op nahield dat de gemiddelde mens van tegenwoordig. Alles wat men vroeger at was immers vers, puur natuur en onverwerkt.

Makkelijk is niet per definitie gezonder


Dat eten hedentendage een stuk makkelijker is valt niet te ontkennen. Tegenwoordig liggen hele maaltijd kant-en-klaar in het schap en het wordt je erg makkelijk gemaakt om gewone maaltijden aan te vullen met allemaal lekkers, zoals chips, snoep en koek. Eten is voor ons moderne mensen dus zeer eenvoudig en mogelijk zelfs lekkerder, maar is het ook gezonder?

Wat maakt het holbewonerdieet zo succesvol?


Goed, het woord ‘holbewonerdieet’ is misschien een beetje oneerbiedig en we zullen niemand aanraden om met pijl en boog je lunch bij elkaar te schieten. Wat we bedoelen met het woord ‘holbewonerdieet’ is dat een dieet dat goed aansluit bij onze menselijke biologie eenvoudigweg goed is voor ons als mensen. Denk hierbij aan voeding dat rijk is aan proteïnen, gezonde vetten en eiwitten, voedingsstoffen die je vooral vindt in vis, vlees en groenten.

Een extreem voorbeeld


Een ander extreem voorbeeld van gezond eten vinden we in onze moderne tijd. Heel af en toe komt het voor dat schipbreukelingen lange tijd moeten overleven op zee. Wanneer het menselijk lichaam lange tijd alledaags eten wordt ontzegd, zal het steeds meer behoefte krijgen aan gezond eten, eten dat nodig is om in leven te blijven. Zo was er ooit eens een man die meer dan honderd dagen op zee heeft moeten overleven, een man voor wie het eten van rauwe vissenlever intens genieten was. De reden hiervoor was simpel: In de lever van de vis zaten precies de voedingsstoffen die de man nodig had om te overleven. Dat de man ervan kon genieten was niet een kwestie van smaak, maar van instinct.

Hoe heeft dit invloed op jou?


Wat holbewoners en schipbreukelingen je leren is dat het menselijk lichaam een product is van de natuur en dus ook het beste reageert op natuurlijke producten. Tegenwoordig eten we echter veelal producten die in een fabriek zijn gemaakt danwel bewerkt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat dit gevolgen heeft voor ons welzijn.

Veel klachten zijn makkelijk te voorkomen


We zullen niet beweren dat elke lichamelijke of geestelijke klacht te herleiden is tot gezonde voeding, maar dat goede voeding een grote rol speelt valt evenmin te ontkennen. Probeer maar eens een tijdlang alleen maar verse producten te eten, zoals groenten, fruit, vlees, vis en eieren. Zolang je zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zul je merken dat je lekkerder in je vel gaat zitten dan het geval is bij een dieet dat uit verpakkingen komt.

Een combinatie van factoren


Natuurlijk zal voeding alleen niet de doorslag geven. In de regel geldt dat alles wat past bij onze biologie ook samen zal hangen met onze gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het krijgen van voldoende nachtrust en voldoende beweging. Het klinkt misschien raar, maar een man die honderd dagen op zee moet overleven zal voldoende nachtrust krijgen en holbewoner die zijn lunch bij elkaar moet jagen zal voldoende bewegen. Zoals gezegd is de mens een natuurproduct. Holbewoners en schipbreukelingen leren ons dat we ons lichaam moeten behandelen zoals we de natuur moeten behandelen.

Leven als een holbewoner?


Moet je nu leven als een holbewoner om gezond te zijn? Natuurlijk niet. Er is niets mis mee om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Holbewoners en schipbreukelingen zijn er dan ook niet als voorbeeld, maar als geheugensteuntje om je bewust te maken van hetgeen je eet. Gezond eten is namelijk vooral een kwestie van bewust eten.

Gezond eten met minder klachten


Zoals gezegd is het aan jou om de tijd te nemen wat meer verse groenten te eten, vlees en vis, en om wat in te korten op kant-en-klare producten en artikelen waar veel kunstmatige voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Je zal je gegarandeerd binnen korte tijd aanzienlijk beter voelen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.