Afvallen zonder een dieet te volgen? Ontdek hier hoe het kan

gezond dieet

Afvallen zonder een dieet te volgen? Ontdek hier hoe het kan

Afvallen is niet altijd even makkelijk en het volgen van een dieet is voor niet iedereen altijd even plezierig. Vandaar dat veel mensen zich afvragen of het volgen van een dieet echt noodzakelijk is om af te vallen. Zijn er tenslotte niet andere methoden te bedenken om gewicht te verliezen, manier waarbij je wel gewoon kan blijven eten wat je lekker vindt?

Wat is precies een dieet?


Om die vraag te beantwoorden zullen we eerst moeten kijken wat nou precies bedoeld wordt met het woord ‘dieet’. Voor veel mensen betekent een dieet namelijk niet meer dan hetgeen je eet. Voor ons heeft een dieet echter niet alleen betrekking op je eetgedrag, maar ook op je leefgedrag en de mate waarin je bewust bezig bent met eten. Beschouw je een dieet enkel en alleen maar als een optelsom van calorieën, dan kun je zeker afvallen zonder een dieet te volgen. Zie je een dieet als een manier van leven, dan zul je met ons eens zijn dat afvallen en je dieet altijd met elkaar samenhangen. Dat betekent echter niet dat je niet meer kunt eten waar je zin in hebt. Laten we dus maar eens gaan kijken naar manieren om af te vallen waarbij je niets hoeft te veranderen aan wat je eet.

Eet alleen als je lichaam daarom vraagt


Het is heel normaal om te eten op vaste tijdstippen. Echter het is helemaal niet gezegd dat we altijd honger hebben op die tijdstippen. Het is daarom veel verstandiger, en bovendien ook natuurlijker, om alleen te eten wanneer je lichaam daarom vraagt. Laat je lichaam je vertellen wanneer je moet eten.

Wees bewust van hetgeen je eet

Het lekkere van een zak chips is dat je zonder erbij na te denken met je hand in de zak kan graaien. Ideaal voor als je een spannende film aan het kijken bent of als je een leuk gesprek met iemand hebt. Het nadeel is alleen wel dat je op deze manier makkelijk veel meer eet dan je eigenlijk van plan was. Om dit te voorkomen is het dan ook aan te raden te allen tijde bewust met je eten bezig te zijn. Eet dus niet terwijl je een film kijkt. Eet terwijl je eet. Punt.

Drink water en groene thee


Wat je aan calorieën naar binnen snoept door lekker te eten kun je enigszins compenseren door je wat drank betreft te beperken tot water en groene thee. Beiden zijn erg gezond en helpen bij de vetverbranding in je lichaam.

Zorg dat je voldoende rust krijgt


Veel mensen willen het nog wel eens over het hoofd zien, maar een goede nachtrust is essentieel voor een goed figuur. 8 uur slaap per nacht is wat een mens nodig heeft. Wil je dus afvallen zonder je eetgewoonten aan te passen, ga dan na of je je lichaam de rust gunt die het nodig heeft.

Niet schrokken


Eten kan echt genieten zijn. Zeker als je honger hebt kan het een hele verademing zijn om een hele maaltijd in rap tempo naar binnen te werken. Het is echter veel beter voor je lichaam om van je maaltijden rustmomenten te maken, tijdstippen waarop je even lekker tot jezelf kan komen. Dat betekent dus dat je je maaltijden niet als een bezetene naar binnen werkt, maar dat je er juist de tijd voor neemt. Je zal merken dat dit de lijn ten goede zal komen.

Beperk de tussendoortjes


Tussendoortjes zijn verraderlijk slecht voor de lijn. Het zijn doorgaans kleine hapjes die weinig kwaad lijken te kunnen. Vaak zijn het echter kleine calorie-bommetjes die, juist omdat ze zo lekker zijn, veel bijdragen aan overgewicht en overtollig vet. Probeer daarom tussendoortjes zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch iets lekkers wil omdat je lichaam zegt dat je honger hebt, ga dan voor iets van fruit of noten.

Het blijft een kwestie van discipline


Zoals je ziet zijn er best manieren om af te vallen zonder dat dit direct invloed heeft op hetgeen je eet. Bedenk echter wel dat al deze manieren, net als het toepassen van een dieet zelf, de nodige discipline vereisen. Daarmee komen we eigenlijk weer aan bij het punt dat eerder werd gemaakt: Wat is precies een dieet? Wat ons betreft is het dus veel meer dan alleen hetgeen wat je op je bord legt. Een dieet is het structureel maken van de juiste keuzes omtrent je voeding en eetgewoontes. Of je gewicht verliest zal dus ook uiteindelijk afhangen van de keuzes die je zelf maakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.