Afvallen op een gezonde manier

afvallen

Afvallen op een gezonde manier

Iedereen die wel eens een dieet heeft opgegeven weet wat voor een lijdensweg het kan zijn. Inkorten op lekkere dingen, je tegoed doen aan zogenaamd voedzame shakes die je uiteindelijk met een leeg gevoel achterlaten, voortdurend de verleiding weerstaan om niet tussendoor even wat ongezonds te snoepen… Een dieet heeft over het algemeen niet de reputatie makkelijk te zijn. Vandaar dat veel mensen ook afhaken. Een dieet geef je tenslotte alleen maar op als het niet vol te houden is. Om de een of andere reden lijkt het altijd moeilijk om een dieet te bedenken dat zowel voedzaam, lekker als gezond is. Bestaat zoiets eigenlijk wel? Ja zeker, bekijk dit weekmenu dieet eens op basis van gezond eten en voldoende beweging.

Genieten is het belangrijkste


Laten we om te beginnen even met de deur in huis vallen: Een dieet waar je niet van geniet is geen goed dieet. Eten behoort nu eenmaal een van de leukste momenten van de dag te zijn, iets waar je naar uit kunt kijken. Vandaar dat een dieet waarbij je moet afzien doorgaans weinig kans van slagen zal hebben. Als je niet van eten kan genieten, wordt het erg moeilijk om van het leven te genieten. En als je niet van het leven geniet, waarom zou je dan nog moeite doen voor een dieet? Kortom: Geluk en gezondheid zijn in bijna synoniemen van elkaar en moet je dus ook al zodanig zien.

Diëten van nu


Gelukkig leven we in een tijd waar men steeds meer beseft dat gezondheid en geluk hand in hand gaan en dat je het ene niet van het ander kan laten afhangen. Een dieet is daarom niet meer een kwestie van beknibbelen op de calorieën, maar veel meer een kwestie van bewust zijn van hetgeen je eet en hier de juiste keuzes in maken. Een dieet is daarmee niet meer een kwestie van minder eten. Het woord ‘dieet’ staat tegenwoordig voor het volgen van een gezonde en gelukmakende levensstijl.

Genieten met minder koolhydraten


Om gezond af te vallen zul je moeten minderen in de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. Dit komt er in de praktijk op neer dat je minder pasta’s, aardappels en rijst zal moeten eten. Als je nog nooit eerder een dieet hebt gevolgd, kan dat misschien wat rauw op je dak vallen. Zijn pasta, aardappels en rijst immers niet de kern van zo’n beetje elke maaltijd?

Verleg de focus


Het is inderdaad zo dat we leven in een wereld waar koolhydraten moeilijk van ons bord zijn weg te denken. Dat neemt echter niet weg dat er voldoende alternatieven te bedenken zijn, lekkere en gezonde alternatieven wel te verstaan. Met name de focus op vlees, vis en groenten zal wonderen voor je doen. Leg je namelijk de nadruk op maaltijden met vlees, vis en groenten, dan zul je snel genoeg merken dat je koolhydraatrijke producten zoals aardappels en rijst helemaal niet mist.

Durf de tijd te nemen voor je eten


Zoals gezegd is eten bedoeld om van te genieten. Durf dus ook vooral de tijd te nemen om van je eten iets bijzonders te maken. Veel van wat we tegenwoordig eten is kant-en-klaar of anders voor een gedeelte bewerkt in een fabriek. Hier worden in de meeste gevallen allerlei voedingsstoffen aan toegevoegd die we als mens helemaal niet nodig hebben. Wil je gezond afvallen, dan zul je de nadruk moeten leggen op vers eten, eten dat niet uit een fabriek komt. In de praktijk komt dit erop neer dat je net wat meer tijd zal kwijt zijn aan de bereiding van je maaltijd. Zie dit echter als een voorrecht en niet als een plicht. Genieten van eten begint bij de bereiding ervan.

Gun jezelf de tijd


Een goed dieet is vooral een kwestie van het hanteren van een aantal goede gewoontes. Het is dus niet iets wat je voor even doet, om vervolgens weer in oude patronen te vervallen. Een goed dieet is evenmin iets wat je volhoudt. Het is iets wat je doet omdat het je zowel gelukkig als gezond maakt. Om dit effect te bewerkstelligen zul je jezelf de tijd moeten gunnen. Als je jarenlang ongezond hebt geleefd zal je lichaam even de tijd nodig hebben om zich aan te passen aan je nieuwe gewoontes. Je zal echter merken dat, naarmate je langer gezond en lekker eet, je er steeds meer van zal gaan genieten, net zolang totdat je daadwerkelijk begint te ervaren dat geluk en gezond in feite twee woorden zijn die, als je gezond en lekker eet, een en hetzelfde betekenen.

Geen reactie's

Geef een reactie