5 kenmerken van gezonde recepten

gezonde recepten

5 kenmerken van gezonde recepten

Gezond eten. Het klinkt zo makkelijk, maar wie over straat loopt wordt aan alle kanten verleid. Feit is nu eenmaal dat ongezond eten makkelijker is dan gezond eten. Het is zelfs zo erg dat we vaak niet eens goed weten wat gezond eten nou precies inhoudt. Wat is nou het kenmerk van een gezond recept? Waar moet je op letten? Vandaar dat je van ons 5 kenmerken krijgt waaraan elke gezonde maaltijd moet voldoen:

1. De nadruk ligt op vers


Eet je elke dag eten wat uit een verpakking komt? Dan is de kans groot dat je er geen gezond dieet op nahoudt. Verse producten verdienen eigenlijk altijd de voorkeur boven producten die uit een fabriek komen. Fabrieksvoedsel heeft eigenlijk altijd een overvloed aan suikers en kunstmatige voedselstoffen. Dat maakt het vaak lekker, maar allesbehalve gezond. Veel beter is het daarom om je maaltijd bij elkaar te rapen in het groentevak en op de vleesafdeling. Groente, fruit, vlees en vis zijn van nature voedselsoorten die goed zijn voor de mens. In de regel kun je dan ook stellen dat een maaltijd gezonder is naarmate er meer verse producten in zijn vewerkt.

2. Niet te veel koolhydraten


Koolhydraten gebruikt je lichaam om om te zetten in energie. Tot op zekere hoogte hebben we dus allemaal koolhydraten nodig. Echter koolhydraten die niet in energie worden omgezet, worden door het lichaam opgeslagen als vet. Gezonde recepten kenmerken zich dus door het beperken van de hoeveelheid koolhydraten die erin zitten. Koolhydraten vind je veel in aardappels, pasta, rijst en brood. Vandaar dat veel mensen het moeilijk vinden om gezonde recepten te verzinnen, aangezien koolhydraten vaak veel voorkomen in lekkere dingen. Probeer daarom alternatieven te vinden die ook lekker zijn, maar minder vetmakend. Aardappels kun je bijvoorbeeld vervangen voor zoete aardappels. Probeer in plaats van spaghetti eens courgettini en vervang de rijst eens voor linzen of bonen.

3. Gezonde recepten zijn lekkere recepten


Een vaak voorkomend misverstand is dat een dieet niet leuk kan zijn, of dat gezond en lekker niet goed samen gaan. Het tegendeel is waar. Een belangrijk kenmerk van een gezond recept is dat het lekker is. Eten is tenslotte iets waar je van moet genieten. Geniet je niet van eten, dan is het op de lange termijn ook niet gezond. Laat je daarom niet afschrikken door het feit dat je op koolhydraten moet inkorten. Toegegeven, koolhydraten zijn erg lekker, maar er zijn voldoende alternatieven te bedenken die minstens net zo lekker zijn. Een aantal ervan hebben we hierboven al genoemd, maar natuurlijk is de lijst met koolhydraatarme ingrediënten nog vele malen langer.

4. Gezonde recepten zijn gevarieerde recepten

Niemand wil elke dag hetzelfde eten. Daar word je op den duur tenslotte alleen maar ongelukkig van. Vandaar dat gezonde recepten zich ook moeten kenmerken door de nodige variatie. Een koolhydraatarm recept kan net zo goed een Oosters tintje hebben als dat het uit de Franse keuken kan komen. Dat je minder koolhydraten gaat eten hoeft absoluut niet te betekenen dat je moet inkorten op de dagelijkse variatie. Sterker nog, nu je met gezonde recepten jezelf dwingt om voor andere, verse producten te kiezen, kun je nog meer gaan experimenteren dan je ooit in je keuken hebt gedaan.

5. Gezonde recepten zijn makkelijke recepten


Als je elke dag je maaltijd uit de magnetron haalt dan zal het even wennen zijn om je eten zelf te moeten klaarmaken. Echter dat wil niet zeggen dat gezond koken ook moeilijk moet zijn. Integendeel. Het enige wat gezonde recepten van je vragen is dat je iets meer tijd besteedt aan de voorbereiding van je maaltijden. Dat is logisch als je met verse ingrediënten werkt. Het feit dat je wat extra tijd kwijt bent betekent dus niet dat koken een ingewikkeld verhaal wordt, maar juist dat je wat meer tijd en aandacht aan je eten mag besteden. Mag, want je zou het eigenlijk als een voorrecht moeten zien dat je zo bewust met je eten bezig kan zijn.

Gezond is makkelijk, leuk en lekker


Gezonde recepten bereiden is, zeker als je het vaker doet, een kwestie van genieten. Toch vinden veel mensen het moeilijk om steevast voor gezond te kiezen. Hoe dat komt? Gezond is makkelijk, maar ongezond is net een beetje makkelijker. En laten we eerlijk zijn, ongezond eten is bijna altijd lekker eten. De kunst van gezonde recepten toepassen is dan ook vooral een kwestie van consequent kunnen zijn. Af en toe een ongezonde snack kan natuurlijk geen kwaad, zolang je voedselpatroon over de gehele linie genomen maar gezond is en voldoet aan de 5 kenmerken van gezonde recepten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.