3 dingen die een dieet gezond maken

gezond dieet

3 dingen die een dieet gezond maken

De meeste mensen hebben wel eens een dieet gevolgd. De ene is hier misschien heel serieus mee bezig geweest, terwijl de ander gewoon een tijdlang wat minder snoep en dergelijke heeft gegeten. Een dieet kan allerlei vormen aannemen en het effect kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Wie van zijn of haar dieet echter een succes wil maken zal moeten zorgen dat het dieet in kwestie gezond is. Een goed dieet is namelijk een gezond dieet.

Wat maakt een dieet gezond?Elk dieet dat je online of in de winkel tegenkomt zal claimen een gezond dieet te zijn. Waar moet je zelf echter op letten? Het vinden van een gezond dieet is niet eenvoudig, maar het checken of een dieet dat je hebt gevonden gezond is, is dat gelukkig wel. Daarom krijg je hier een simpele maar uiterst belangrijke checklist waaraan je dieet moet voldoen, wil het succesvol zijn. Ben je van plan een dieet te gaan volgen, check dan eerst of het voldoet aan deze eenvoudige, maar zeer belangrijke criteria.

Afvallen is niet hetzelfde als hongerlijden


Afvallen doe je simpelweg niet door honger te lijden. Een veel voorkomend misverstand is echter dat een dieet inhoudt dat je minder gaat eten. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Als je structureel meer calorieën eet dan je nodig hebt is het zaak hierop in te korten. Het is echter niet de bedoeling dat je minder gaat eten dan dat je lichaam nodig heeft.
 Er bestaan diverse diëten die als doel hebben dat je heel erg snel afvalt. Deze schrijven doorgaans een zeer beperkt aantal calorieën per dag voor. Hoewel mensen hiervan natuurlijk afvallen, zijn de effecten op lange termijn allesbehalve bewezen. Ten eerste voelt het erg onprettig om honger te hebben. Ten tweede is het ongezond om je lichaam van broodnodige voedingsstoffen te ontzien en ten derde ben je binnen mum van tijd weer op je oude gewicht wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten.


Conclusie: Een goed dieet en honger gaan niet goed samen.

Een dieet is niet tijdelijkVeel mensen zijn in de veronderstelling dat je een dieet een paar maanden kunt volhouden om er vervolgens de vruchten van te plukken. Dat is op zich een merkwaardige gedachte. Het originele voedselpatroon was immers de reden dat men aan een dieet ging, dus wat kun je verwachten als je na een tijdje weer terugvalt in een oud patroon? Precies, oude, ongewenste resultaten. Een dieet is niet iets wat je volgt. Het is iets wat je leeft. Een goed dieet staat eigenlijk gelijk aan het aanmeten van een gezonde levensstijl, waarbij je elke dag de juiste keuzes maakt als het gaat om voeding. Een gezond dieet zou dus eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn en niet iets wat afwijkt van je normale eetpatroon. Wil je namelijk dat een dieet effectief blijft, dan zul je een dieet moeten blijven volgen.

Een gezond dieet is lekkerEigenlijk is dit een no-brainer, maar toch een die vaak door mensen over het hoofd wordt gezien. Het volgen van een dieet wordt dikwijls geassocieerd met afzien, doorzetten en even minder genieten van het leven. Vandaar dat men een dieet vaak ook als een tijdelijk iets beschouwt. De waarheid is echter dat een dieet alleen echt gezond is als het ook lekker is. Eten is namelijk iets waar je van moet genieten, elke dag weer. Geniet je niet van eten, dan geniet je ook een stuk minder van het leven, en dat terwijl je dieet er juist voor moet zorgen dat je wel van het leven geniet.

Check je dieet


Als je van plan bent om je voedselpatroon te verbeteren, check dan of je dieet aan deze drie eenvoudige criteria voldoet. Is dat niet het geval, dan is de kans dat je dieet goed voor je is gering. En als een dieet niet goed voor je is, is de kans dat ze het beoogde effect zal behalen ook klein. Check daarom altijd of je dieet bestaat uit lekkere gerechten, dingen die je graag zou eten en met liefde zou bereiden. Ga na of het iets is wat je voor onbepaalde tijd zou willen doen. Natuurlijk is een beetje patat of chips op zijn tijd geen ramp, maar zorg ervoor dat je dieet lekker genoeg is om de honger naar ongezonde dingen voldoende te stillen. En tenslotte, lijd geen honger. Een dieet is er niet om je het levensgeluk te ontzeggen. Integendeel. Een dieet waarbij je honger lijdt is dus ongezond en niet aan te raden.

Kortom: Eet en geniet, gezond en altijd.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.